Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

Μόλυνση περιβαλλοντικού αέρα: Προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και καρδιακούς θανάτους


06-03-2002

Η μόλυνση του περιβαλλοντικού αέρα αυξάνει τους καρκίνους του πνεύμονα και τους καρδιακούς θανάτους.

Η συχνότητα του καρκίνου αυξάνεται. Η θνησιμότητα λόγω καρδιακών και πνευμονικών προβλημάτων βρίσκεται επίσης σε αύξηση και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της δημόσιας υγείας.

Οι έρευνες για την ανεύρεση της αιτιολογίας που προκαλεί τις καταστάσεις αυτές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ο ρόλος της μόλυνσης του περιβαλλοντικού αέρα φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντικός στην πρόκληση καρκίνου του πνεύμονα. Επίσης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιακών και πνευμονικών προβλημάτων.

Τα πιο πάνω ανησυχητικά συμπεράσματα προκύπτουν από μια βαρυσήμαντη έρευνα που έγινε για 20 χρόνια σε 500.000 άτομα σε διάφορες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα λόγω του μεγάλου μεγέθους και της μεγάλης χρονικής διάρκειάς της έδειξε πειστικά και ξεκάθαρα αποτελέσματα που βεβαιώνουν ότι η μόλυνση του περιβαλλοντικού αέρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα και αύξησης των θανάτων λόγω καρδιακών και πνευμονικών νόσων.

Τα μικρά σωματίδια που αιωρούνται μέσα στον αέρα, το οποία προέρχονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και τα φουγάρα των βιομηχανικών μονάδων, αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία μόλυνσης του αέρα που αναπνέουμε.

Η έρευνα έδειξε ότι τα σωματίδια που έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου), είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Η συγκέντρωση τους μέσα στον αέρα έχει σχέση με τη θνησιμότητα που παρατηρείται λόγω καρκίνου του πνεύμονα και λόγω καρδιοαναπνευστικών νόσων.

Για κάθε αύξηση κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, των μικρών αυτών σωματιδίων, παρατηρήθηκαν οι πιο κάτω αυξήσεις θνησιμότητας:
  • Αύξηση 8% των θανάτων λόγω του καρκίνου του πνεύμονα
  • Αύξηση 6% των θανάτων λόγω πνευμονικών νόσων
  • Αύξηση 4% των θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι δυστυχώς σήμερα πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Οι στατιστικές με βάση τις σημερινές θεραπείες δείχνουν μια επιβίωση της τάξης του 10% στα 5 χρόνια.

Το γεγονός ότι οι επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι η μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε αποτελεί επικίνδυνο παράγοντα πρόκλησης του καρκίνου αυτού πρέπει να προβληματίσει τις αρμόδιες αρχές να λάβουν προληπτικά αυστηρά μέτρα για την προστασία του περιβαλλοντικού αέρα.

Οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων, οι μηχανές ντίζελ, τα φουγάρα των εργοστασίων, ο καπνός του τσιγάρου και του πούρου είναι από τους κυριότερους παράγοντες που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα τοξικά σωματίδια τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό δια μέσου της αναπνοής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μόλυνση του αέρα έχει συσχετισθεί όχι μόνο με τις θανατηφόρες ασθένειες που περιγράφουμε πιο πάνω αλλά και με το άσθμα.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν από κυβερνητικές πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε χρόνο πεθαίνουν 10.000 άτομα πιθανόν λόγω μόλυνσης από μικρά σωματίδια του περιβαλλοντικού αέρα.

Τελειώνοντας θα τονίσουμε ότι η έρευνα αυτή, λόγω του μεγέθους και της διάρκειας της, μας δίνει πολυτιμότατες πληροφορίες για τις νοσηρές επιδράσεις που έχει η μόλυνση του περιβαλλοντικού αέρα με μικρά σωματίδια που εκπέμπονται από διάφορες πηγές.

Η αύξηση των θανάτων που έχει παρατηρηθεί λόγω καρκίνων του πνεύμονα και λόγω καρδιακών ή πνευμονικών νόσων πρέπει να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας των πληθυσμών από την απειλή αυτή.


πηγη:http://www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: